Κατώτατος μισθός: Συνάντηση Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για τη νέα αύξηση – «Πολύ κοντά σε ανακοινώσεις»

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

«Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη χρονιά. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.

«Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει», υπογράμμισε ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.

«Προσπάθειες για δραστική παρέμβαση κατά της ακρίβειας»

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η στήριξη της κυβέρνησης και πως η πολιτική που εφαρμόζεται έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τιμή του καταναλωτή να είναι η 15η σε ακρίβεια στην Ευρώπη.

«Όντως οι τιμές του ρεύματος είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτή η απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της τέλος Μαΐου. Αν δεν υπάρξει, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το δικό μας εθνικό σχέδιο, μια πολύ δραστική παρέμβαση η οποία θα έχει αποτύπωμα στον καταναλωτή και θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Η παρέμβαση θα είναι στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή σε σχέση με το φυσικό αέριο και εξετάζονται σενάρια που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των πολιτών», υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι στην περίπτωση που κινηθούμε στην κατεύθυνση του εθνικού σχεδίου, σκοπός μετά είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό και ενδεχομένως να έχει και μία αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι.

«Γίνεται σοβαρή προετοιμασία και επεξεργασία για να υπάρξει ουσιαστική και δραστική παρέμβαση που να την αντέξει η οικονομία και ο προϋπολογισμός», συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι είναι σωστό να λέμε ότι έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά.